Fotoskola

Fotoskola är väl att ta i, Tips och trix är ett bättre namn.

"Vitbalansera mera"
Tänkte tipsa om lite vitbalans.
En grejj många inte tänker på när man går ut och fotar är vitbalansen, man går fram till motivet sätter på kameran och poff. Men, det många glömmer är att ställa in vitbalansen i kameran innanbilden tas. Med vitbalans menar man att man ställer in den färgtonen man är ute efter. Alla fotografer gör detta, man brukar även ha ett vitt papper i kameraväskan. Då håller man in en knapp och trycker ner halva avtryckaren så hittar kameran den rätta vitbalansen. Detta trick görs även vid rörlig bild, när man filmar snö så inte den blir kritvit t.ex.



Dem där bilderna är tagen 3 sekunder efter varandra. På första bilden körde jag en vitbalans där ser ut som runt 15-16 på eftermiddag. Men på andra runt 19 snåret skulle det kunna vara, detta för att få ett lite mer dramatiskt ljus och få känslan av "solnedgång-stuk". Även lite lik en klassisk sepiaton. MEN, glömmer man att vitbalansera ute är det inte försent, för det finns ett program som heter "Raw-shooter", där kan du vitbalansera dina bilder i efterhand. Men då måste du ha fotat i Raw-format när du är ute och vandrar med din kamera. Bilderna blir mycket större men redigeringsmöjligheterna ÄNNU större.



Sådär ser min kamera ut bakifrån. Nikon D80, håll in WB knappen och vrid på hjulet sedan prova och lek lite så kommer ni se skillnader. På andra kameror vet jag inte riktigt vart det finns en sån knapp, men läs manualen eller gå in i menyn i kameran. Då borde ni hitta,

Så mitt tips är att vitbalansera mera så bilderna blir lite annorlunda och roligare ljus.
Prova och se resultatet!

Kommentarer
Postat av: farsan

Bra och pedagogisk fotoskola

2008-10-07 @ 18:41:01
Postat av: MATILDA

tips och trix är baa :)

2008-10-07 @ 22:03:18
URL: http://matildahammar.blogg.se/
Postat av: julia

åh tack för tipset! men jag undrar, är det alltså bäst att fota i raw-fromat?

2008-10-14 @ 17:14:49
URL: http://juliett.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0